FLUGT - Refugee Museum of Denmark

Præstegaardsvej 21, Oksbøl

Lørdag den 8. oktober 2022, 09:30 - 15:30.

Arrangør: FOF VestForedrag

FLUGT - Vardemuseerne

Tag med på tur til Danmarks nye internationale flygtningemuseum FLUGT, som er det første museum i Verden, der er dedikeret til flygtningehistorier.

Flugt er navnet på Danmarks nye internationale flygtningemuseum. Museet er tegnet af arkitekt Bjarke Ingels og blev indviet den 25. juni 22 af HM Dronning Margrethe og den tyske vicekansler.

FLUGT blev det første museum i Verden, der er dedikeret til flygtningehistorier. Udover historien om de tyske flygtninge fra Anden Verdenskrig fortæller FLUGT historien om de sidste hundrede års flygtningestrømme, der har ramt Danmark. Da der var flest, boede der 36.000 flygtninge i Oksbøllejren. Dele af museet ligger i de oprindelige bygninger, hvor der dengang var lazarat. Der var altså tale om en meget stor by, og Oksbøl var, med de mange flygtninge, Danmarks 5. største by. Du vil opleve meget personlige fortællinger, der godt kan give en tåre i øjenkrogen, og du vil få en indsigt i, hvordan man driver en så stor flygtningelejr i Danmark.

Vi kører i bus fra Esbjerg over Varde, og på turen får vi fortællingen om den militære tilstedeværelse før og efter flygtningelejren. Lejren i Oksbøl blev etableret i 1929 som skydelejr for artilleriet og ringen blev på mange måder sluttet, da Danske Artilleriregiment blev genoprettet på Oksbøl Kaserne den 1. januar 2019. Vi berører tyskernes udbygning af lejren under 2. Verdenskrig, terrænets udvikling, herunder ekspropriationen i 60'erne. Vi fortæller om etableringen af Hærens Kampskole samt udflytningen fra Nordlejren (hvor Flugt ligger i dag).

Når vi ankommer, får vi en personlig introduktion til Flugt, hvorefter vi oplever Flugt på egen hånd inkl. turen i skoven, hvor de mange barakker lå. Kl. ca. 13.30 spiser vi frokost i museets restaurant, og kl. 14.30 returnerer vi til Varde og Esbjerg.

Entré: 450 kr

Læs mere på hjemmesiden